2024-03-29

Linksmų Velykų visiems

Lai ši nuotaikinga puokštė, sukurta 3A klasės mokinių, į visus namus atneša šviesą, gerą nuotaiką, saulėtą viltų šv. Velykų rytą.

Paruošė: Regina Pumputienė

2024-03-29

Šalia mūsų, ne už sienos

Balandžio 2-oji – pasaulinė autizmo supratimo diena. Visą savaitę auklėtojos Gintarės iniciatyva visas VDM grupes lankantys mokiniai ruošėsi šiai dienai, prisijungdami prie Klaipėdos Vitės progimnazijos organizuojamos socialinės akcijos „Šalia mūsų, ne už sienos“. Prisijungdami prie akcijos, kurios tikslas – paminėti pasaulinę autizmo supratimo dieną bei atkreipti dėmesį ir išreikšti palaikymą autistiškiems asmenims ir jų šeimoms, vaikai iš modelino gamino ženkliukus – dėlionės detales.

Su vaikais diskutavome, kad visi esame skirtingi ir tai nuostabu. Vaikai vardijo, kuo mes visi skiriamės (išvaizda, akių, odos spalva, kūno sudėjimu, pomėgiais ir pan.). Tačiau galime būti skirtingi ir mūsų skirtumai gali būti nematomi, nes skirtingai veikia ir įvairius dalykus supranta mūsų smegenys. Kalbėjome apie baimes, kad visi galime jų turėti, tik skirtingai į tai reaguoti. Svarbu ir tai, kad ne visi galime pasakyti, kaip jaučiamės, kartais tai parodo mūsų kūno kalba. Po diskusijos, pažiūrėjome trumpą filmuką autizmo tema, po to gaminome ženkliukus. – Apie veiklas pasakoja auklėtoja Gintarė.

Dėlionės detalė kaip simbolis buvo pradėtas naudoti dar 1963 m., kai autizmas buvo suprantamas kaip „mįslingas” sutrikimas. Vaikai darydami dėlionės dalis siekė perduoti socialinę žinią apie tai, kad autistiški vaikai yra mūsų visuomenės dalis ir gali sėkmingai ugdytis kartu su visais bendrojo ugdymo mokyklose.

Ženkliukai kartu su organizatorių parengtais autistiškus vaikus auginančių tėvelių atvirlaiškiais buvo dalinami Molėtų mieste bei įvairiose įstaigose.  Jais kvietė prisijungti ir kartu paminėti balandžio 2-ąją dieną – pasaulinę autizmo supratimo dieną.

Visi buvo kupini gerų emocijų, nes daryti gerus darbus visada labai smagu. Vaikai noriai įsitraukė į veiklas ir su daug meilės bei kruopštumo pagamino ir išdalino 52 ženkliukus.

Nuotraukos: Gintarė Ruzgė.

Paruošė: Regina Pumputienė

2024-03-29

Po pamokų

Pasilikus po pamokų mokykloje gali būti visai smagu. Taip, ko gero, pasakytų VDM grupes lankantys mokiniai, kurie dalyvauja konkursuose ar eina į kitokias veiklas šįkart viešojoje bibliotekoje kartu su auklėtojomis Gintare ir Feodosija.  Linksmučių grupės vaikai kartu su savo vadovėmis Vilma ir Aleksandra nutarė įsiklausyti į gamtos kalbą, o gal net ir įsivaizduoti ją ir nupiešti savo piešiniuose.

Į kiekvieną iš mūsų  gamta prabyla skirtingai, savotiškai, todėl  grupės vaikai nutarė ne tik pavaizduoti ją piešiniuose, bet ir dalyvauti tarptautiniame vaikų piešinių konkurse „Išgirsti pačią slapčiausią gamtos kalbą”.

Susikaupę ir atsakingai po namų ruošos darbų įsijautė į slapčiausius gamtos garsus, ypač aktyvūs buvo antrokai, jiems patiko užduoties pavadinimas.

O čia jau vaikų darbo rezultatas.

O kartais po pamokų leisdami laiką mokyklos kieme randa paprastų gamtos dovanų, iš kurių paskatinti savo vadovių sukuria gamtai neįprastus ženklus – begalybė sudėliota iš kankorėžių.

O Gintarės ir Feodosijos grupes lankantys vaikai kartu su auklėtojomis išsiruošė į Molėtų viešąją biblioteką, ten mūsų vaikai visada laukiami. Jie smagiai ir įdomiai praleido ketvirtadienio popietę kartu su mokytoja Liuda konstravo bei programavo įdomius robotukus.

Visi pasinėrę į veiklas.

Smagu, kai pavyksta ir robotas daro tai, kaip yra suprogramuotas.

Apie veiklas po pamokų pasakojo ir nuotraukomis dalinasi Aleksandra Čereškienė ir Gintarė Ruzgė.

Paruošė: Regina Pumputienė

2024-03-26

Kuriame draugišką ir saugią mokyklą

Kovo 18-22 dienomis mokykloje vyko prevencinė akcija „Savaitė Be Patyčių“. Tai dar viena proga priminti, jog saugumą mokykloje kuriame visi kartu, laikydamiesi susitarimų ir pagarbos.

Džiugu, kad klasės aktyviai įsitraukė į klasių mokytojų organizuotas ar socialinių pedagogių Živilės ir Feodosijos pasiūlytas veiklas.

Mokiniai klasėse stebėjo ir aptarė mokomuosius filmukus apie patyčias. Klasės valandėlių metu diskutavo apie tai,  kas yra patyčios ir kaip jas atpažinti.

Kuriose vietose galima susidurti su patyčiomis, kas ir kodėl tyčiojasi iš kitų vaikų, kas tampa patyčių taikiniais, kaip jaučiasi tie, kurie patiria patyčias, kaip tokiu atveju elgtis ir kur kreiptis.

Kiekviena klasė išradingai paruošė ir apipavidalino informacinį plakatą „Be patyčių“ ir noriai fotografavosi šalia jų.

3-4 klasių mokiniai pildė anketą skirtą, patyčių masto įvertinimui mokykloje. Beveik 85% atsakiusiųjų mokinių teigė, kad iš jų niekada niekas nesityčiojo.

O jeigu vyksta bendravimo sunkumai tai mokiniai erzinasi, apkalbinėja, nebendrauja, rečiau stumdosi.

Mokiniai linkę pasipasakoti įvykius tėvams, mokytojams, dalis mokinių nekreipia dėmesio ir dauguma mokinių neatsako tuo pačiu savo skriaudėjui.

Jų nuomone mokytojai niekada nesityčioja iš mokinių ir, jei mato patyčias, jas stabdo.

Socialinės pedagogės Živilė ir Feodosija vedė praktinius užsiėmimus apie emocijas ir jų įveikimo būdus.

Apie savaitės renginius pasakojo ir nuotraukomis dalinosi Živilė Remeikienė.

Paruošė: Regina Pumputienė

2024-03-25

Informacija būsimiems pirmokams

Nuo balandžio 2 dienos pradedamas būsimų pirmokų tėvų prašymų mokytis Molėtų pradinėje mokykloje nuo 2024 m. rugsėjo 1 dienos priėmimas. Daugiau informacijos būsimų mokinių tėvams.

Būsimų pirmokų tėvams.

Paruošė: Regina Pumputienė

2024-03-22

Saulyčių diena

Kovo 21 – oji pasaulinė Dauno sindromo diena. Šią dieną Molėtų pradinukai, mūvėdami skirtingas kojines palaikė, mokėsi suprasti, formuotis draugišką ir kupiną meilės požiūrį į visada besišypsančius žmones, dar vadinamus saulytėmis.

Mūsų mokyklos mokiniai integruotose pamokose prisidėjo prie socialinės akcijos #nenurašykopalaikyk.

Skirtingos vienos poros kojinės yra tapusios tarptautiniu tolerancijos su Dauno sindromą turinčiais žmonėmis simboliu.

Jos simbolizuoja kitoniškumą, kurį nulemia tik viena chromosoma. Prisidėdami prie šios dienos paminėjimo mes plečiam tolerancijos ribas, formuojam sveiką požiūrį į šalia mūsų esančius skirtingus žmones.

Šios dienos renginiai vyko 1B klasėje, mokytoja Daiva ir 3A klasėje, mokytoja Dovilė, mintimis ir nuotraukomis pasidalino mokytoja Daiva.

Nuotraukos: Daiva Pumputienė, Dovilė Žvinytė

Paruošė: Regina Pumputienė